Betalen in Turkije: Euro of Lira

yenilirasiWe krijgen van veel mensen die op vakantie gaan naar Turkije vaak de vraag of ze Euro’s of Lira’s moeten meenemen. Het is moeilijk om een eenduidig antwoord op die vraag te geven, maar over het algemeen raden we meestal aan om Euro’s mee te nemen.

Mensen die gratis kunnen pinnen is Turkije (afhankelijk van bank/rekening) kunnen overigens het beste gewoon in Turkije pinnen. Er kan dan bij het pinnen voor geld in Euro’s of Lira’s worden gekozen. Het is normaal gesproken het voordeligst om Euro’s te pinnen, zelfs als je Lira’s nodig hebt. De wisselkoers die je bij een lokale bank of wisselkantoor krijgt is meestal namelijk beter dan de koers die wordt gebruikt wanneer je Lira’s pint.

Lira’s zijn echter niet altijd nodig, op de meeste toeristische plaatsen in Turkije kan namelijk ook met Euro’s worden betaald. De prijzen in Euro’s zijn soms zelfs gunstiger, omdat mensen graag de waardevaste Euro in bezit hebben. Dit is echter niet altijd het geval, maar als de prijs in Lira’s lager is dan kan er op dat moment nog altijd voor worden gekozen om Euro’s te wisselen bij een bank of wisselkantoor.

Wie naar minder toeristische plaatsen gaat doet er wél goed aan om Lira’s mee te nemen. Op de minder toeristische plaatsen is het niet altijd mogelijk om met Euro’s te betalen en daarnaast kan het vinden van een bank of wisselkantoor vooral in de kleinere plaatsen soms nog best lastig zijn. Zorg er dus voor dat je wel Lira meeneemt als je naar de kleinere en minder bekende plaatsen gaat.

Tags: