Fotografeer de lokale cultuur voor originele foto’s

Als je terug komt van vakantie, wil je natuurlijk wel met je vakantiefoto’s kunnen pronken. Veel mensen schaffen dan ook speciaal voor de vakantie een camera aan. Je kunt uit pakweg drie camera’s kiezen. De spiegelreflexcamera, systeemcamera en compact camera. Het voordeel van de eerst genoemde is de goede beeldkwaliteit. De verwisselbare lenzen zorgen voor veel mogelijkheden, maar het nadeel dat de spiegelreflex en bijhorende lenzen erg zwaar zijn. De compact camera is veel lichter, maar heeft minder mogelijkheden door de vaste lens. De systeemcamera heeft geen spiegel en is daardoor licht, maar heeft wel verwisselbare lenzen. Bedenk voor je aankoop goed wat je precies gaat doen met de camera.

Met alleen een goede camera maak je nog niet de beste en mooiste foto’s. Zorg dat je voor je vertrekt je camera goed kent door alvast te oefenen. Welke functie moet je gebruiken bij portretten en hoe zorg je dat een landschap het best in beeld gebracht wordt? Als je eenmaal op vakantie bent moet je ook een aantal dingen in je achterhoofd houden. Foto’s in de schaduw zijn mooier dan pal in zon. Zonlicht maakt gezichten harder door de sterke contrasten, schaduw zorgt voor zachter licht. Het eerste uur en laatste uur zon zijn daarnaast door het ‘goude’ licht de mooiste uren om te fotograferen.

Voorkom dat je thuiskomt met dezelfde foto’s als je collega door andere standpunten te kiezen bij bezienswaardigheden. Ga eens op je knieën zitten om van onderaf een foto te maken of focus op een klein deel van het gebouw.  Nog originelere foto’s krijg je door de lokale cultuur te fotograferen in plaats van de standaard bezienswaardigheden.

Bij thuiskomt wil je natuurlijk al je foto’s aan iedereen laten zien. Je hebt op internet verschillende programma’s waarmee je al je vakantiefoto’s kunt bewerken of er een mooie collage van kunt maken. Daarnaast hebben bijna alle camera’s tegenwoordig ook een filmfunctie. Het is leuk om naast de foto’s ook een (korte) film met alle highlights van de vakantie te maken. Korte filmpjes monteer je thuis aan elkaar tot één vakantiefilm.